fbpx

Hoe Gimenez topscorer werd van Feyenoord

Santiago Gimenez werd topscorer van landskampioen Feyenoord en had daarmee een groot aandeel in het succes. Hoe scoorde Gimenez zijn doelpunten en hoe haalde Gimenez het meeste rendement uit zijn kwaliteiten?

Een analyse van zijn doelpunten

Gimenez scoorde voor Feyenoord tot aan het eind van het seizoen 2022-2023, 24 doelpunten en 15 daarvan scoorde hij in de competitie. Hij scoorde 2x uit een strafschop, 3x uit een rebound, 3x uit een individuele actie, 6x uit een loopactie en 10x uit een voorzet. Het grootste gedeelte van zijn doelpunten kwamen dus vanuit loopacties en voorzetten.

Gemiste kansen

Echter niet alle kansen werden benut door Gimenez. In onderstaande video zie je een aantal gemiste kansen. Wat zou hiervan de oorzaak kunnen zijn?

Inzetten van voetbalvoorkeuren

Als je weet wat de voetbalvoorkeuren zijn van Gimenez bij het waarnemen, zie je dat hij zijn voorkeurswaarneming bij de gemiste kansen niet inzet.

Wanneer voetbalvoorkeuren (gebaseerd op ActionTypes) worden ingezet is het lichaam in flow. Je hebt dan ideale voorwaarden gecreëerd om een goed gecoördineerde voetbalactie uit te voeren. Zodra de voorkeuren niet worden ingezet, is het lichaam niet in harmonie.

Wat het effect is van het NIET inzetten van de voorkeuren bij het waarnemen op het scoren, kun je goed zien in de beelden. De beelden worden daarnaast door de data bevestigd.

Uit de data-analyse van de doelpunten van Gimenez blijkt namelijk dat maar liefst 87% van zijn doelpunten (uit voorzetten en loopacties) is gescoord vanuit het inzetten van zijn voetbalvoorkeuren!

Gimenez in zijn kracht

Zodra Gimenez WEL zijn voetbalvoorkeuren kan inzetten, heeft hij dus meer kans om doelpunten te scoren. Gimenez scoorde ruim 600% meer doelpunten vanuit zijn voetbalvoorkeuren (bij voorzetten en loopacties), dan vanuit zijn niet-voorkeuren bij het waarnemen.

De waarneming is essentieel voor de kwaliteit van handelen. Als er namelijk iets misgaat in de waarneming, dan wordt het niet goed verwerkt in het brein en worden vervolgens de spieren niet goed aangestuurd. De kans op fouten wordt daardoor vergroot en daarmee dus ook het missen van kansen.

Dan kun je gaan sleutelen aan de techniek of aan het brein, maar het begint allemaal bij de waarneming. Wil je flow creëren dan zul je je dus bewust moeten worden van je voorkeuren bij het waarnemen en deze vervolgens inzetten.

In de video hieronder zie je hoe Gimenez zijn voetbalvoorkeuren inzet bij het scoren van doelpunten.

Maximaliseren van rendement

De twee filmpjes en de data laten zien dat het effect van het WEL of NIET inzetten van voetbalvoorkeuren enorm is voor het scoren van doelpunten.

Wil jij concreet weten wat de voorkeuren bij het waarnemen zijn om het rendement te verhogen? En welke voetbalvoorkeuren er nog meer zijn?

  • Hoe je deze kunt opsporen middels coördinatietestjes of beelden?
  • Hoe je de voorkeuren van spelers onderling kunt afstemmen en concreet kunt inzetten in wedstrijden bij het aanvallen, verdedigen, omschakelen en spelhervattingen?
  • En hoe je voetbalvoorkeuren kunt integreren in je trainingen?

Voor meer informatie over de cursus en inschrijven klik hieronder op de knop.

Om het spelen op teamniveau verder te ontwikkelen zal rekening moeten worden gehouden met hoe het bij de individuele spelers werkt. Met het benutten van hun persoonlijke voorkeuren binnen de speelwijze gaat de effectiviteit snel omhoog. Een must voor elke trainer!

giovanni Franken - o.a. Hoofdtrainer ado den haag en RVVH, jeugd Ado den haag

Er gaat een wereld voor je open en Action Types biedt topkwaliteit. Met de inzichten in de voetbalvoorkeuren van spelers heb ik extra tools gekregen om de knelpunten in de speelwijze beter op te lossen. Ik ben nu beter in staat om  het rendement van spelers op beslissende momenten te verhogen. 

Stefan Luykx - o.a. ajax, knvb, Aberdeen en RCL

Door de inzichten ben ik gericht in staat om mijn speelwijze, wedstijdvoorbereiding en coaching af te stemmen op mijn spelers. Inzicht in de individuele voetbalvoorkeuren van spelers stelt mij in staat om maatwerk te leveren, beter op hen af te stemmen en spelers in hun kracht te zetten.

Marvin van der Valk - Assistent nac 1 & videoanalist knvb

+ 80% VAN DE GOALS

van de wereldtop ontstaat uit het benutten van
Voetbalvoorkeuren (gemiddelde over >1000 doelpunten) 

MEER RENDEMENT

Als je niet je voorkeuren inzet is de kans groter dat het tot
onzuivere en mislukte acties leidt 

start direct en haal het maximale uit je spelers