fbpx

Scoren kun je leren –
met Ruud van Nistelrooij!

In deze blog wordt ingegaan op hoe je volgens Ruud van Nistelrooij kunt leren scoren, hoe hij zelf 150 doelpunten maakte voor Manchester United en hoe hij daarbij zijn kracht inzette.

“Kun je doelpunten maken leren?” vroeg Alex Pastoor in de podcast Met Open Vizier aan Van Nistelrooij? “Tot op zekere hoogte wel”, antwoordde Van Nistelrooij. “Hoe doe je dat?”, vroeg Pastoor vervolgens. “Door een aantal vragen te stellen, waar spelers hun voordeel mee kunnen doen.”

Pastoor: “Dus je kunt eigenlijk al iemand helpen, zonder degene een bal aan te laten raken?” Van Nistelrooij: Ja, tot op zekere hoogte wel. Het is een soort bewustwording creëren. Je laat spelers bijvoorbeeld nadenken over hoe zij de ideale hoek ten opzichte van de bal kunnen creëren. En hoe je dan je aanloopje kunt aanpassen of de bal meenemen, zodat je goed kunt trappen in beide hoeken. Dan zie je vervolgens bepaalde groei, bewustwording en daarmee kunnen spelers heel snel de kans vergroten om te scoren.”

“Het gaat er ook om welke ruimte je gaat aanvallen en de timing daarbij. Welke ruimtes zie je, waar staan je medespelers en je tegenstanders. En wat als je de bal niet krijgt, dat je dan in leven blijft en opnieuw positie kiest. Dat is in allerlei vormen te trainen.”

Analyse van Doelpunten

Maar hoe scoorde Van Nistelrooij zelf zijn doelpunten? Uit een analyse van 150 doelpunten in de Premier League blijkt dat hij 28x uit een strafschop, 8x uit een rebound, 8x uit een individuele actie, 16x door ontvangst van een pass (zonder zelf een loopactie te maken), 17x uit een loopactie en 44x uit een voorzet vanaf de zijkant scoorde. Het grootste gedeelte (61%) van zijn doelpunten kwamen dus voort vanuit loopacties, voorzetten en ontvangen van een pass.

Horizontale voorkeur

Als je analyseert hoe Ruud zijn doelpunten maakte, dan zie je daarin een patroon. Hij scoort de meeste doelpunten als hij zijn horizontale voorkeur (gebaseerd op ActionTypes) inzette. Zijn horizontale voorkeur bleek ook uit de visuele- en motorische coördinatietestjes die we bij Van Nistelrooij uitvoerden.

Een horizontale voorkeur houdt in dat je in de waarnemingsfase van de actie een hoek nodig hebt tussen de richting van je bovenlichaam en hoofd (de richting van de rode pijl) en de richting van de aankomende bal (de richting van de gele pijl). Als hieraan voldaan wordt kan Van Nistelrooij efficiënt informatie verzamelen en effectief handelen.

Bij spelers met andere voorkeuren werkt dat anders. Zij missen juist grote kansen als ballen horizontaal aangespeeld worden. De horizontale voorkeur van Van Nistelrooij is goed te zien in onderstaand filmpje.

Steeds zie je dat de richting van het bovenlichaam en hoofd in een hoek staat ten opzichte van de richting van de aankomende bal.

Inzetten van Voetbalvoorkeuren

Wanneer voetbalvoorkeuren worden ingezet kan het lichaam voetbalhandelingen via zelforganisatie optimaal uitvoeren. Er zijn dan ideale voorwaarden gecreëerd om een goed gecoördineerde voetbalactie uit te voeren. Indien de voorkeuren niet worden ingezet, kan het lichaam zich minder organiseren. Dit gaat ten koste van de coördinatie en daarmee de effectiviteit van de voetbalhandeling.

Het effect van het inzetten van de voorkeuren bij het waarnemen op het scoren, kun je zien in de beelden en worden daarnaast door data bevestigd. Uit de data-analyse van de doelpunten van Van Nistelrooij blijkt namelijk dat maar liefst 90% van zijn doelpunten (uit voorzetten, loopacties en ontvangen van een pass) is gescoord vanuit het inzetten van zijn horizontale voorkeur.

Van Nistelrooij in zijn kracht!

Zodra Van Nistelrooij zijn horizontale voorkeur kan inzetten, heeft hij dus meer kans om doelpunten te scoren. Hij scoorde ruim 8x meer doelpunten vanuit zijn horizontale voorkeur, dan vanuit zijn niet-voorkeuren bij het waarnemen.

In deze blog heb je een inkijkje gekregen in het antwoord van Van Nistelrooij op de vraag van Alex Pastoor: Kun je doelpunten maken leren? De gehele aflevering van de podcast Met Open Vizier is HIER te beluisteren.

Vervolgens hebben we een analyse gegeven van de doelpunten van Van Nistelrooij voor Manchester United. Waarin hij in 90% van zijn doelpunten uit voorzetten, loopacties en ontvangen van een pass, zijn horizontale voorkeur benutte.

Veel succes bij het trainen, coachen en begeleiden van spelers.