fbpx

trainen & Coachen op individuele KEEPERvoorkeuren

Voor Keepertrainers die een nieuwe stap in hun ontwikkeling willen maken

trainen & coachen op individuele keepervoorkeuren

Mensen verrichten soortgelijke handelingen op een verschillende wijze. Dit geldt eveneens voor de acties van keepers. Wat hier achter schuil gaat zijn aangeboren motorische voorkeu­ren. We kunnen niet om zelfexpressie heen, zeker als daar ook nog eens factoren als tijd- en situatiedruk bij komen kijken. Een ‘one size fits all’ benadering haalt derhalve te weinig uit het potentieel van de keeper. Om adequaat op de natuurlijke bewegingspatronen af te stemmen en deze te leren begrijpen is inzicht in zijn of haar voorkeurshandelen nodig. 

ActionTypes biedt de benodigde inzichten. Deze zijn even uniek als concreet te testen. Daarbij zien we op individueel niveau een koppeling tussen de werking van het visueel en motorisch systeem. In onze ogen is dit essentieel voor het keepersvak, het vraagt in het bijzonder om de eenheid van waarnemen, anticiperen, posi­tio­neren, beslissen en handelen. En dat met de hierboven genoemde tijd- en situatiedruk. Na het suc­ces van de cursus voetbalvoorkeuren, kregen we verzoeken om een specifieke dag voor keeperstrainers (en keepers) te organiseren. We geven hier graag invulling aan. 

In de workshop werken we de vier motorische hoofdstijlen uit, inclusief de betekenis voor het trainen en coachen van keepers. Naast de uitleg van de verschillen, demonstreren we dit met moto­rische en visuele testjes. Verder observeren we topkeepers als Hugo Lloris, Steve Man­donda, Ederson Moraes en Manuel Neuer, die elk een van de vier motorische hoofdstijlen vertegenwoordigen. Mede langs deze weg achterhalen we hoe zij in allerlei specifieke acties op hun typisch eigen manier in hun kracht komen door de persoonlijke voorkeuren te benutten.

Juist het vak van keeperstrainer biedt door het een-op-een werken in het bijzonder de moge­lijkheden om in de praktijk op individuele motorische en visuele voorkeuren in te spelen. De work­shop leert jou observeren en begrijpen hoe verschillen in houding, bewegen en waar­nemen kenmer­kend zijn voor de zelfexpressie van keepers in hun acties. Daarbij leggen we een brug naar maatwerk in het praktisch trainen en coachen.

programma

Woensdag 11 oktober

13:30 – 14:00

Ontvangst met koffie en thee

14:00 – 17:30

Inhoudelijk programma

17:30 – 18:30

Diner

18:30 – 21:00

Inhoudelijk programma

21:00

Einde

 

Docenten

Martijn Leonard, Bennie Douwes en Michiel de Ruyter.

Locatie

Anky Education Center, Bolst 13 (voor navigatie Bolst 7 en dan iets verder rijden), 5469 SC Erp; 

Kosten

De investering voor deze workshop bedraagt € 195,- (excl.btw). Inclusief, koffie, thee, fris en een maaltijd (soep en luxe belegde broodjes))

haal meer rendement uit je keepers

Is jou ook opgevallen dat de gangbare visie op techniek niet voor iedereen efficiënt is? Heb jij het gevoel dat je niet alles uit jouw keepers haalt en wil je nog effectiever werken? Wil je de volgende stap in jouw eigen en in de ontwikkeling van jouw keepers maken? Merk je dat je de ene keeper beter kan raken dan de ander? En jouw aanwijzingen eerder en beter worden opgepakt door de ene keeper dan door de andere en wil je dit verbeteren? 

Een analyse van de wereldtop laat zien dat er vele opties zijn om een voetbalhandeling goed uit te voeren. Elke keeper kent in het onbewuste handelen zijn eigen motorische en visuele voorkeuren. Het hoe van bewegen is aan het het individu! Om jouw keepers de volgende stap in hun ontwikkeling te laten maken dien je als coach te begrijpen hoe het uitvoeren van een bepaalde actie voor hem of haar werkt.  

Waar het vaak misgaat is dat de coach een techniek wilt aanhangen die de ene keeper wellicht in zijn kracht zet, maar waarbij de individuele motorische voorkeuren van een andere keeper volledig genegeerd worden. Je kunt dan knutselen tot je een ons weegt, maar een techniek aanleren die niet bij de natuurlijke voorkeuren van de keeper aansluit is onbegonnen werk. Wat dan volgt is een moeizame worsteling, die op de training wellicht met pijn en moeite mondjesmaat wordt toegepast. Maar zodra er druk op de ketel komt, zal de nieuw aangeleerde nieuwe techniek gaan haperen. Jammer, want het kan ook anders. Er gaat een wereld voor je open als je weet waar je allemaal op kunt letten.

Een voorbeeld van verschil in motorische voorkeuren laten Roman Bürki (Zwitserland) en Manuel Neuer (Duitsland) zien tijdens de strafschoppenserie in de finale van de DFB-Pokal tussen Borussia Dortmund en Bayern München. Roman Bürki zit daarbij op tijd diep om van daaruit van benden naar boven af te kunnen zetten. Het is zoals in vrijwel alle sporten wordt geleerd. Wat Manuel Neuer laat zien is daaraan echter tegengesteld. Hij handelt vanuit een hoge uitgangshouding om vervolgens de beweging van boven naar beneden in te zetten.. On­danks dezelfde intentie (het pareren van strafschoppen) kennen ze andere natuurlijke bewegingspatronen en een andersoortige efficiëntie.

Voor keeperstrainers is het essentieel om goed het onderscheid te leren zien. Iedereen diep laten zitten of recht op laten staan zoals Neuer zorgt voor prestatieverlies. Laat in dit specifieke geval de ‘Neuers’ onder de keepers niet in een diepe uitgangshouding beginnen. Ook al werkte dat bij jou zelf als keeper wel. Het wordt voor hen dan een kansloze missie.

doel van de cursusdag

Het doel van deze cursusdag is dat je de individuele voorkeuren van keepers leert inzetten tijdens trainingen en wedstrijden. Dit zorgt ervoor dat jouw keepers beter presteren, zich sneller ontwikkelen en meer voldoening en plezier ervaren. 

Na afloop van deze dag…

  • heb je inzicht gekregen in keepervoorkeuren en is gedemonstreerd hoe deze met behulp van de ActionTypes methode visueel en motorisch zijn te testen;
  • ben je je bewuster van de individuele verschillen tussen keepers en heb je ervaring opgedaan in het benutten van de kracht van jouw keepers;
  • heb je voor ogen hoe je de keepervoorkeuren kunt inzetten tijdens trainingen en wedstrijden.

Wij hebben inmiddels met honderden sporters en coaches gewerkt en kijken er naar uit om jou te ontmoeten.

Coaches over voetbalvoorkeuren

Het inzicht in de voetbalvoorkeuren geeft op een praktische manier helderheid in de coach- en trainbaarheid van spelers. Ook in de teamdynamiek, het verbinden van spelers en coachstaf, vormt het voor ons een onmisbaar instrument.

hennie spijkerman

Zaken als groepsdynamiek en karakter-eigenschappen van spelers zijn bepalende elementen in het teamproces. De voetbalvoorkeuren zijn uitermate bruikbaar in de praktijk. Het geeft je als coach goede handvatten om jezelf en je team te ontwikkelen.

Louis van Gaal

Als coach had ik behoefte aan meer inzicht in mijn spelers en staf om beter te kunnen coachen en beslissingen te nemen. Het systeem van voetbalvoorkeuren verbaast mij steeds weer in positieve zin. De informatie is valide, accuraat en direct toepasbaar.

Foppe de Haan

start direct en haal het maximale uit jouw keepers

IN samenwerking met de action types academy

Voetbalvoorkeuren is in een samenwerking tussen Next Talent en de ActionTypes Academy Nederland tot stand gekomen. 

De ActionTypes Academy is opgericht door Peter Murphy, die o.a. vele (Olympische coaches) en toptrainers in het voetbal van specifieke adviezen voorzag en dat nog steeds doet..

Het team van ActionTypes Nederland dat zich richt op voetbal bestaat uit o.a. Martijn Leonard, Peter Murphy en Bennie Douwes.