fbpx

BETER PRESTEREN MIDDELS ZELFINZICHT OVER INZETTEN VOETBALVOORKEUREN

Uit een case-study die voor de KNVB UEFA PRO opleiding is uitgevoerd, blijkt dat een speler middels zelfinzicht over het inzetten van zijn voetbalvoorkeuren, meer zijn voorkeuren is gaan inzetten. Dit resulteerde vervolgens in betere voetbalacties.

Spelers zijn effectiever als zij hun voetbalvoorkeuren inzetten (zie case Santiago Gimenez en Thomas Verheijdt). Het inzetten van voetbalvoorkeuren verbetert de individuele prestatie en bevordert daarmee het teamresultaat.

Als coach kun je via een top-down benadering je spelers meer in hun kracht zetten door de speelwijze aan te passen aan de voetbalvoorkeuren van de spelers (gebaseerd op Action Types). 

Daarnaast kun je als coach een bottom-up benadering toepassen. Spelers worden dan bewust gemaakt van hun eigen (onbewuste) voetbalvoorkeuren. Via de voetbalvoorkeuren app krijgen zij inzicht hoe zij hun eigen voetbalvoorkeuren kunnen inzetten tijdens wedstrijden. Om vervolgens middels evaluaties van wedstrijden mogelijkheden te zien om meer hun voetbalvoorkeuren in te zetten.

Data analyse:

Voor deze case-study werden eerst de voetbalvoorkeuren van een speler uit de KKD in kaart gebracht via coördinatietestjes (Action Types profilering) en kreeg de speler zijn voetbalvoorkeuren rapport (zie voorbeeld hierboven). Via de voetbalvoorkeuren app kreeg de speler inzicht in hoe hij zijn voetbalvoorkeuren kan inzetten tijdens wedstrijden.

Vervolgens vond er een nul-meting plaats bij de eerste wedstrijdanalyse. Op basis van beelden uit WyScout werden er feiten genoteerd over het wel/niet inzetten van voetbalvoorkeuren. Alle clips werden verzameld betreffende (1) de positionering bij voorzetten, (2) loopacties in de diepte en (3) het ontvangen van de bal op helft tegenstander in de as van het veld.

Na elke wedstrijd deed de speler op basis van de wedstrijdanalyse een zelfevaluatie over het inzetten van zijn voetbalvoorkeuren. Zoals in onderstaande grafiek te zien is werden de voetbalvoorkeuren door deze speler steeds meer ingezet tijdens wedstrijden.

Het verloop van de ontwikkeling uit dit onderzoek is gebaseerd op een enkele case. Het resultaat bevestigt mijn persoonlijke ervaringen van afgelopen jaren in het begeleiden van spelers.

Meer flow en beter presteren

Ook werd na elke wedstrijd aan de speler gevraagd welk cijfer hij zichzelf geeft voor zijn flow en prestatie. In onderstaande grafiek kun je zien dat er een samenhang bestaat tussen de score van subjectieve flow en prestatie.

Ook bleek er een samenhang te bestaan tussen het inzetten van voetbalvoorkeuren en subjectieve flow / prestatie. Zodra namelijk de voetbalvoorkeuren meer werden ingezet, werd door de speler een hogere score gegeven voor flow en prestatie.

In de laatste wedstrijd, toen de voorkeuren het meest werden ingezet en waarbij de meeste flow werd ervaren (8.5), scoorde de speler zelfs zijn tweede doelpunt van het seizoen.

Neem de volgende stap

Wil jij meer weten over voetbalvoorkeuren en hoe je deze als coach kunt inzetten bij de begeleiding van je spelers?

  • Hoe je voetbalvoorkeuren kunt opsporen middels coördinatietestjes of beelden?
  • Hoe je de voorkeuren van spelers onderling kunt afstemmen en concreet kunt inzetten in wedstrijden bij het aanvallen, verdedigen, omschakelen en spelhervattingen?
  • En hoe je voetbalvoorkeuren kunt integreren in je trainingen?

Voor meer informatie over de cursus en inschrijven klik hieronder op de knop.

Om het spelen op teamniveau verder te ontwikkelen zal rekening moeten worden gehouden met hoe het bij de individuele spelers werkt. Met het benutten van hun persoonlijke voorkeuren binnen de speelwijze gaat de effectiviteit snel omhoog. Een must voor elke trainer!

giovanni Franken - o.a. Hoofdtrainer ado den haag en RVVH, jeugd Ado den haag

Er gaat een wereld voor je open en Action Types biedt topkwaliteit. Met de inzichten in de voetbalvoorkeuren van spelers heb ik extra tools gekregen om de knelpunten in de speelwijze beter op te lossen. Ik ben nu beter in staat om  het rendement van spelers op beslissende momenten te verhogen. 

Stefan Luykx - o.a. ajax, knvb, Aberdeen en RCL

Door de inzichten ben ik gericht in staat om mijn speelwijze, wedstijdvoorbereiding en coaching af te stemmen op mijn spelers. Inzicht in de individuele voetbalvoorkeuren van spelers stelt mij in staat om maatwerk te leveren, beter op hen af te stemmen en spelers in hun kracht te zetten.

Marvin van der Valk - Assistent nac 1 & videoanalist knvb

+ 80% VAN DE GOALS

van de wereldtop ontstaat uit het benutten van
Voetbalvoorkeuren (gemiddelde over >1000 doelpunten) 

MEER RENDEMENT

Als je niet je voorkeuren inzet is de kans groter dat het tot
onzuivere en mislukte acties leidt 

start direct en haal het maximale uit je spelers

IN samenwerking met de action types academy

Voetbalvoorkeuren is in een samenwerking tussen Next Talent en de ActionTypes Academy Nederland tot stand gekomen. 

De ActionTypes Academy is opgericht door Peter Murphy, die o.a. vele (Olympische coaches) en toptrainers in het voetbal van specifieke adviezen voorzag en dat nog steeds doet..

Het team van ActionTypes Nederland dat zich richt op voetbal bestaat uit o.a. Martijn Leonard, Peter Murphy en Bennie Douwes.